REJSA

Hasło po polsku
smażyć, usmażyć, moczyć, namoczyć, zrosić (tylko len)
Hasło po wilamowsku
REJSA
Wyjaśnienie/definicja, odmiany, przykłady

REJSA v. (imp. sg. REJS, pl. REJST; part. perf. GYREJST + hon)

praesens

sg.

pl.

1. p.

REJS

REJSA

2. p.

REJST

REJST

3. p.

REJST

REJSA

praeteritum

sg.

pl.

1. p.

REJST

REJSTA

2. p.

REJST(ST)

REJST

3. p.

REJST

REJSTA

1. (u)smażyć: Jyśter rejsta zy dy łyndarynd ufum roüm, ȧn nöhta łeta zy ufs wejtünikjy ȧn dos hułf uf ołys. ‘Dawniej smażono lipową korę na śmietanie, a później przykładano ją do bolącego miejsca i to pomagało na wszelkie dolegliwości.’; Wyłsty dy ȧjyn gyrejst oba gykoht? ‘Chcesz jajka sadzone czy gotowane?’

2. (na)moczyć, (z)rosić (tylko len): Dy gytrojgta fłahsśtengln rejsta zy ym woser ȧ piöer woha, wȧł zy zy roüsnöma ȧn ufs fȧld füta, do zy zuła wejder trojgja. ‘Wysuszone źdźbła lnu moczono w wodzie z kilka tygodni, zanim go wyjmowano i wieziono na pole do ponownego wyschnięcia.’

Audio, do odsłuchu wymowy