REJSA
| Hasło po polsku |
smażyć, usmażyć, moczyć, namoczyć, zrosić (tylko len)
|
||||||||||||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Hasło po wilamowsku |
REJSA
|
||||||||||||||||||||||||
| Wyjaśnienie/definicja, odmiany, przykłady |
REJSA v. (imp. sg. REJS, pl. REJST; part. perf. GYREJST + hon)
1. (u)smażyć: Jyśter rejsta zy dy łyndarynd ufum roüm, ȧn nöhta łeta zy ufs wejtünikjy ȧn dos hułf uf ołys. ‘Dawniej smażono lipową korę na śmietanie, a później przykładano ją do bolącego miejsca i to pomagało na wszelkie dolegliwości.’; Wyłsty dy ȧjyn gyrejst oba gykoht? ‘Chcesz jajka sadzone czy gotowane?’ 2. (na)moczyć, (z)rosić (tylko len): Dy gytrojgta fłahsśtengln rejsta zy ym woser ȧ piöer woha, wȧł zy zy roüsnöma ȧn ufs fȧld füta, do zy zuła wejder trojgja. ‘Wysuszone źdźbła lnu moczono w wodzie z kilka tygodni, zanim go wyjmowano i wieziono na pole do ponownego wyschnięcia.’ |
||||||||||||||||||||||||
| Audio, do odsłuchu wymowy |
|